Verdensmålscertificeret bibliotek
Kom og fejr Verdensmålscertificeringen med os
Af Stinna Gyrup Dommerby
Vi kan med stor stolthed meddele, at Vesthimmerlands Biblioteker er blevet verdensmålscertificeret.
For at fejre verdensmålscertificeringen bød vi i uge 35 bibliotekets besøgende på en lækker og klimavenlig forfriskning: et lokalt dyrket æble, som kan nydes med god samvittighed, da æbler er en af de mindst klimabelastende fødevarer.
Derudover invitererede vi til verdensmålscafé på bibliotekerne i Løgstør og Aars mandag d. 26. august. På Løgstør Bibliotek kunne du opleve Isa Rom Andersen fra Vesthimmerlands Forsyning fortælle om affaldssortering, genanvendelse og hvorfor det gør en forskel at sortere sit affald. Du kunne også tage strikketøjet med på Aars Bibliotek og lade pindene knitre, mens Hanne Hannesbo Holm fra Nørklerne i Røde Kors fortalte. Hun delte ud af sine erfaringer med at nørkle, sy om og give nyt liv til gamle sager samt glæden ved at indgå i et frivilligt fællesskab.
Bæredygtighed på programmet
Verdensmålscertificeringen betyder dog ikke, at bibliotekets arbejde med bæredygtighed er slut – tværtimod er den blot begyndelsen. Med certificeringen forpligter biblioteket sig nemlig til at arbejde på at blive mere bæredygtigt samt at understøtte og inspirere til bæredygtige tiltag i Vesthimmerland.
”Vi er begejstrede for verdensmålscertificeringen og glæder os til fortsat at arbejde med verdensmålene. Ingen kan redde verden alene, men vi er stolte over at gøre vores for at bidrage til en mere bæredygtig fremtid. Som folkebibliotek har vi en oplagt mulighed for at understøtte bæredygtighed gennem vores formidling af viden og gennem lokale samarbejder” udtaler biblioteksleder Finn Christiansen.
Vi har allerede gennemført flere tiltag, som skal gøre bibliotekerne mere bæredygtige. Der er eksempelvis installeret strømbesparende belysning på Aars Bibliotek og indført affaldssortering på alle kommunens biblioteker. Efterårets sæsonprogram er desuden spækket med arrangementer, der på forskellige måder inspirerer til bæredygtighed, heriblandt foredrag om tiny house-bevægelsen, legetøjsbyttedag og flere arrangementer med fokus på at styrke lokale fællesskaber.
Certificering
Det er Danmarks Biblioteksforening, netværket DB2030 og bæredygtighedsorganisationen Chora 2030, der står bag udviklingen af certificeringsprogrammet, som skal være en fælles ramme for bibliotekernes verdensmålsarbejde. Programmet tager udgangspunkt i bibliotekets traditionelle opgave med at give adgang til viden, men har særligt fokus på at inddrage borgere og lokalsamfund, så biblioteket kan fungere som fødselshjælper for nye idéer og aktiviteter. Samtidig skal biblioteket også selv være med til at vise vejen og arbejde for at gøre biblioteket mere bæredygtigt.
Vi glæder os til at se dig og fejre certificeringen med dig!